​Limoncello: to chill or not too chilled. That's the question.

limoncello ijskoudDé zomerdrank van.. nou, van elk jaar eigenlijk. Dat is limoncello. Stijgt de temperatuur, stijgt de verkoop. En zeker na de bouwvak wanneer honderdduizenden terug komen van twee weken, pak 'm beet, Toscane. Limoncello als guilty pleasure om het vakantiegevoel vast te houden.

Het is dan ook echt een heerlijke likeur. Fris, een klein zuurtje, zomers, heerlijk verfrissend. En juist dat verfrissende is de kern van het verhaal deze keer. Want, zeg eens, hoe is je 'geleerd' om limoncello te bewaren? In de vriezer waarschijnlijk?

Een tijd geleden liet ik me verrassen in een restaurant, benieuwd naar wat ze als limoncello serveerden. Dat heb ik geweten. Instant brain freeze zo koud. "Lekker fris, hè?", zei degene die het inschonk nog. En hij bedoelde helaas de smaak.

Zou je witte wijn ook zo drinken? Ijskoud? Het zou niet eens in je opkomen. Want net als het glas waarmee je een drank drinkt, is ook de temperatuur bepalend voor hoe de smaak en het aroma zich kunnen ontwikkelen. Dat geldt voor wijn, rood en wit. Dat geldt voor grappa (op hout gelagerde grappa warmer serveren dan een ongelagerde variant). En dat geldt zeker ook voor likeur.

En dus is mijn stelling: ijskoud serveren is een prima manier om mindere kwaliteit te maskeren. Omgekeerd: als een limoncello op kamertemperatuur lekker is, is die dat zeker ook op koelkasttemperatuur. Een perfecte test of je met goede limoncello te maken hebt.

Conclusie:

citroenschillen

Limoncello voor de Massa (sorry voor de woordgrap) in huis? Lekker in de vriezer leggen. Zo lang en zo koud mogelijk. En gewoon volgen wat "iedereen" zegt over hoe je limoncello moet drinken.

Heb je goede limoncello gekocht? Probeer het dan eens niet ijskoud, maar licht gekoeld, bewaar het in de koelkast of kelder. Eventueel het glaasje in de vriezer leggen, maar dan alleen voor het visuele effect als je de limoncello inschenkt.

En als je dat doet....dan proef je de citroen, het citroensap. De fris-zure smaak, de bite in de afdronk. Je proeft Italië in een glas. Je proeft alles wat limoncello zo lekker maakt en je geniet dus maximaal.

Daar draait het toch om? Salute!

 


Draag een nieuwe slijter aan en win een Magnum limoncello van €45

De limoncello van Lorenzo Inga is al ruim twaalf jaar een succes op de Nederlandse markt. Niet verkrijgbaar bij jouw slijter?

Waar is Lorenzo Inga te koop?

Laat het weten en wie weet is die Magnum limoncello 1,5 ltr. van jou.

WIN EEN MAGNUM LIMONCELLO

Win een Magnum limoncello 1,5 liter

De "kleine lettertjes": de slijter is geen onderdeel van een keten zoals Gall&Gall én de eerste bestelling van de slijter is minimaal 150 euro (dat is 'peanuts' voor een slijter).


 

Likeuren blogs

Limoncello ijskoud serveren?

​Limoncello: to chill or not too chilled. That's the question. Dé zomerdrank van.. nou, van elk jaar eige...

Sambuca met drie koffiebonen: het verhaal dat je nergens leest.

Sambuca met drie koffiebonen: het verhaal dat je nergens leest. Zeg je ‘sambuca’ dan is er altijd wel iem...

Wat is de lekkerste limoncello

Wat is de lekkerste limoncello? Limoncello, misschien wel de bekendste Italiaanse likeur. De (Italiaanse)...

Amaretto: met amandel of toch niet?

Amaretto: met amandel, of toch niet? Bij het woord ‘amaretto’ zijn veel mensen zo geconditioneerd dat ze...

Amaro, het onderschatte digestief

Amaro, het onderschatte digestief. Vraag tien mensen een Italiaans digestief te noemen en de kans is groo...

Cioccolo chocoladelikeur

Cioccolo chocoladelikeur De Cioccolo van Lorenzo Inga is een likeur die mensen verrast. En juist daarom v...
Gelezen: 46851 keer