​Limoncello: to chill or not too chilled. That's the question.

limoncello ijskoudDé zomerdrank van.. nou, van elk jaar eigenlijk. Dat is limoncello. Stijgt de temperatuur, stijgt de verkoop. En zeker na de bouwvak wanneer honderdduizenden terug komen van twee weken, pak 'm beet, Toscane. Limoncello als guilty pleasure om het vakantiegevoel vast te houden.

Het is dan ook echt een heerlijke likeur. Fris, een klein zuurtje, zomers, heerlijk verfrissend. En juist dat verfrissende is de kern van het verhaal deze keer. Want, zeg eens, hoe is je 'geleerd' om limoncello te bewaren? In de vriezer waarschijnlijk?

Een tijd geleden liet ik me verrassen in een restaurant, benieuwd naar wat ze als limoncello serveerden. Dat heb ik geweten. Instant brain freeze zo koud. "Lekker fris, hè?", zei degene die het inschonk nog. En hij bedoelde helaas de smaak.

Zou je witte wijn ook zo drinken? Ijskoud? Het zou niet eens in je opkomen. Want net als het glas waarmee je een drank drinkt, is ook de temperatuur bepalend voor hoe de smaak en het aroma zich kunnen ontwikkelen. Dat geldt voor wijn, rood en wit. Dat geldt voor grappa (op hout gelagerde grappa warmer serveren dan een ongelagerde variant). En dat geldt zeker ook voor likeur.

En dus is mijn stelling al jaren: ijskoud serveren is een prima manier om mindere kwaliteit te maskeren. Omgekeerd: als een limoncello op kamertemperatuur lekker is, is die dat zeker ook op koelkasttemperatuur. Een perfecte test of je met goede limoncello te maken hebt.

Conclusie:

citroenschillen

Limoncello voor de Massa (badum tssss) in huis? Lekker in de vriezer leggen. Zo lang en zo koud mogelijk. En gewoon volgen wat "iedereen" zegt over hoe je limoncello moet drinken. Sorry voor het cynisme.

Goede limoncello gekocht? Drink het licht gekoeld, bewaar het in de koelkast of kelder. Eventueel het glaasje in de vriezer leggen, maar dan alleen voor het visuele effect als je de limoncello inschenkt.

En als je dat doet....dan proef je de citroen, het citroensap. De fris-zure smaak, de bite in de afdronk. Je proeft Italië in een glas. Je proeft alles wat limoncello zo lekker maakt en je geniet dus maximaal.

Daar draait het toch om? Salute!

Gelezen: 18825 keer