Wat is de lekkerste limoncello?

Limoncello, misschien wel de bekendste Italiaanse likeur. De (Italiaanse) likeur met het grootste aanbod bij de gemiddelde slijter. Zeker de laatste jaren heeft limoncello een enorme vlucht genomen.

Waar je keuze vijf jaar geleden beperkt was tot pak ‘m beet Villa Massa en Luxardo, heb je nu niet alleen de keuze uit vaak meer dan vijf merken, maar vooral ook de keuze uit meerdere goede merken limoncello. En ja, daarmee nodig ik je uit om vooral eens verder te kijken dan de merken met reclames op TV.

Het blijft een kwestie van smaak wat ‘de beste limoncello’ of ‘de lekkerste limoncello’ is. Er zijn ondertussen legio vergelijkingen gemaakt. Soms volledig objectief, soms misschien iets meer ingegeven door sponsorbudget.

Limoncello vergelijkingen

Ik heb er vier op een rijtje gezet en de bevindingen zijn eigenlijk gewoon grappig:

Bij het Vara-programma Kassa (naar de test) komt Villa Massa als beste uit de test en bungelen merken als Fiorito en Pallini in de middenmoot of zelfs ergens onderaan. Datzelfde Fiorito komt vervolgens bij Ciao Tutti (test) als beste uit de bus en wordt Villa Massa afgeschreven. Onno Kleyn, culinair journalist, testte niet minder dan 12 soorten met weer een heel ander resultaat (test) terwijl Pallini bij RTL Nieuws weer duidelijk de grootste gunfactor heeft. ( test).

Samengevat ziet dat er zo uit:

Limoncello test

Drie merken heb ik gearceerd en in één oogopslag zie je dan hoe smaakgevoelig de term ‘lekkerste limoncello’ is. Zeker als je verder kijkt dan alleen de volgorde en leest wát er over de merken wordt gezegd:

Villa Massa:

Kassa: “ Een licht tintelende smaak. Zuivere citroensmaak en vooral niet te zoet. Heel toegankelijk om te drinken.”

Ciao Tutti: “….Sommigen zijn bij de eerste slok meteen verkocht, anderen vinden de smaak veel en veel te zoet. Als je daarvan houdt, dan is Villa Massa je grote vriend deze zomer. Wil je je glazuur iets minder laten kraken, kies dan voor een wat minder zoete variant uit het rijtje hieronder.”

Pallini:

Kassa: “Te veel citroengeur. Neigt een beetje naar de geur van afwasmiddel. In eerste instantie heeft het een zoete smaak maar dat vervliegt snel.”

RTL Nieuws: “Een lekker zuivere smaak en goed mondgevoel, niet te zoet, citroen niet te overheersend aanwezig waardoor ie te zuur zou worden. Echt héél lekker!"

Di Fiorito:

Onno Kleyn: “ ‘Schoon’, lekker bijterig door de alcohol, groengeel, puur citroen.”

RTL Nieuws: “Heeft een wel erg bittere afdronk en de alcoholsmaak overheerst de citroenen. Als je hem echt heel koud drinkt smaakt ie iets beter."

Beste limoncello

Conclusie: zoveel mensen, zoveel smaken. Gezien het steeds groter wordende aanbod, loont het de moeite om eens een ander merk limoncello uit het schap bij de slijter te pakken dan je misschien gewend bent. Laat je bovendien ook niet te veel verleiden door termen als 'winnaar van medaille x bij wedstrijd y', want weet dat elke deelnemende limoncello een medaille krijgt. Per slot van rekening blijft de ‘beste limoncello’ een heel subjectief begrip.

 


 

Likeuren blogs

Sambuca met drie koffiebonen: het verhaal dat je nergens leest.

Sambuca met drie koffiebonen: het verhaal dat je nergens leest. Zeg je ‘sambuca’ dan is er altijd wel iem...

Limoncello ijskoud serveren?

​Limoncello: to chill or not too chilled. That's the question. Dé zomerdrank van.. nou, van elk jaar eige...

Wat is de lekkerste limoncello

Wat is de lekkerste limoncello? Limoncello, misschien wel de bekendste Italiaanse likeur. De (Italiaanse)...

Amaretto: met amandel of toch niet?

Amaretto: met amandel, of toch niet? Bij het woord ‘amaretto’ zijn veel mensen zo geconditioneerd dat ze...

Amaro, het onderschatte digestief

Amaro, het onderschatte digestief. Vraag tien mensen een Italiaans digestief te noemen en de kans is groo...

Cioccolo chocoladelikeur

Cioccolo chocoladelikeur De Cioccolo van Lorenzo Inga is een likeur die mensen verrast. En juist daarom v...
Gelezen: 34568 keer