Wanneer drink je grappa?

Een van de meest gestelde vragen op proeverijen. Laten we beginnen bij de basis, namelijk het verschil tussen aperitief en digestief.

Een aperitief drink je vóór het eten, een digestief na het eten. OK, dat is een intikker. Iets meer de diepte in dan:

Aperitief (aperitivo)

Panarea Gin cardinale

Een aperitief wakkert je zin in lekker eten aan. En, ook al klinkt dat minder smakelijk, stimuleert de spijsverteringssappen. Een aperitief heeft vaak een laag alcoholpercentage, is niet zoet maar juist eerder bitter. Het reset de smaakpapillen, of mooier nog, het opent ze (‘aprire’ is Italiaans voor openen). Wel zo handig als je aan tafel gaat.

In Italië, zeker in Noord-Italië, is het aperitief eerder een moment om bij te praten, te ontspannen, om vrienden of collega’s te ontmoeten. Het ‘aperitief’ kun je dan beter zien als een moment. Zo tussen zeven en negen uur ’s avonds, waarbij het drankje in bars dan wordt begeleid met iets om te knabbelen. Nootjes, wat olijven of chips.

Zoals gezegd: een aperitief is vaker wat bitter. Vandaar dat je vaak drankjes als campari en Aperol ziet. Of Negroni (een mix van gin, vermouth en campari). Maar ook een mousserende wijn zoals een spumante.

Aan tafel!

Digestief (digestivo)

Nagenieten van een heerlijke maaltijd gaat hand-in-hand met het drinken van een espresso en eventueel een digestief. Dat digestief helpt bij het op gang brengen van de spijsvertering.

Zeker in Nederland is het gebruikelijk om de koffie en het digestief tegelijkertijd te serveren en te drinken. Maar het is zeker niet vreemd om eerst de koffie te drinken en daarna het digestief. Een gebruik dat de Italianen ook wel “ammazzacaffè” noemen, vrij vertaald: koffie-doder. Oneerbiedig gezegd: het wegspoelen van de wat bittere smaak die koffie achterlaat. En er voor zorgt dat je niet de halve nacht wakker blijft.

Er schijnen wel 300 soorten digestieven te zijn. Om het simpel te houden en in Italiaanse sferen te blijven (dus laat ik whiskey, jenever e.d. buiten beschouwing), kun je de digestieven grofweg indelen in de categorie grappa en de categorie likeur. Denk aan limoncello, amaretto, sambuca. Maar ook aan de kruidenlikeur amaro, mijn persoonlijke favoriet als digestief.

Ik zie grappa als een digestief in de meest pure vorm. Bijna altijd gedronken na het eten, als digestief zoals een digestief bedoeld is. Limoncello en de andere likeuren zijn dan officieel ook digestieven, ze worden ook steeds vaker gebruikt in aperitieven (wie kent het vaak gebruikte huis-aperitief ‘prosecco met limoncello’ in restaurants niet?) of als basis voor cocktails. Of zonder eten, gewoon, omdat het lekker is…

Om samenvattend antwoord te geven op de vraag in de titel: grappa drink je na het eten, met of na de eventuele koffie.

 

 

Grappa blogs

Wanneer drink je grappa?

Wanneer drink je grappa? Een van de meest gestelde vragen op proeverijen. Laten we beginnen bij de basis,...

Soorten grappa

Soorten grappa Riserva, bianca, monovitigni... De soorten grappa in één overzicht. 

Hoe grappa wordt gemaakt

Hoe wordt grappa gemaakt? Het maken van grappa, uitgelegd in een paar eenvoudige stappen. Of download hie...

Grappa serveren in vijf stappen

Grappa serveren Hoe serveer je grappa? Van nul naar genieten in vijf simpele stappen. [heading style="8"...

Grappa, ook bekend als spiritus

Grappa, onbekend maakt onbemind. Spiritus, ruitensproeiervloeistof. Weinig dranken roepen zo’n negatieve...

La famiglia Grappa

La famiglia Grappa. De familie als marketing. Berta, Poli, Nonino, Inga, Nardini, Marolo. Een op het oog...
Gelezen: 28977 keer