Sambuca met drie koffiebonen: het verhaal dat je nergens leest.

Zeg je ‘sambuca’ dan is er altijd wel iemand die zegt: ‘ah, met de drie koffiebonen’. 

sambuca en drie koffiebonen verkleind

Ná de opmerking over de koffiebonen komt vaak de toevoeging dat de drie koffiebonen een betekenis hebben. Namelijk dat ze staan voor het wensen van gezondheid, rijkdom en geluk.

Maar waarom zou je drie koffiebonen gebruiken als je er ook meteen zeven kunt gebruiken. Symbolisch voor het aantal heuvels in Rome. Of maar één koffieboon, ook wel ‘con la mosca’ (met de vlieg) genoemd. Dat gebruik zou ontstaan zijn tijdens de opnames van de film La dolce vita, waarbij iemand voor de grap een koffieboon in de sambuca deed en lachend “C’è una mosca” zei, alsof er een vlieg in het glas zat.

Allemaal prachtige, legende-achtige verhalen. Maar er is een meer stoere uitleg van het gebruik. Een gebruik dat je (nog) nergens leest: 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerden vele Italiaanse partizanen een gevaarlijke strijd tegen de Duitsers, nadat Italië in eerste instantie nog samenwerkte met de Duitsers.  Duitse soldaten mengden zich in het dagelijkse Italiaanse leven, maar uiteraard niet altijd in uniform. 

Wanneer een partizaan een sambuca bestelde in een bar, zeker in Zuid-Italië in die tijd een zeer populaire drank, waarschuwde de barman hem voor eventuele ‘undercover’ Duitsers in zijn zaak. Jawel, door drie koffiebonen in het glas te doen. Een duidelijk signaal voor de partizaan om niet zijn mond voorbij te praten en gearresteerd te worden.   

Indirect iemand dus toch op z’n minst ‘gezondheid’ wensen?

 


 

Likeuren blogs

Sambuca met drie koffiebonen: het verhaal dat je nergens leest.

Sambuca met drie koffiebonen: het verhaal dat je nergens leest. Zeg je ‘sambuca’ dan is er altijd wel iem...

Limoncello ijskoud serveren?

​Limoncello: to chill or not too chilled. That's the question. Dé zomerdrank van.. nou, van elk jaar eige...

Wat is de lekkerste limoncello

Wat is de lekkerste limoncello? Limoncello, misschien wel de bekendste Italiaanse likeur. De (Italiaanse)...

Amaretto: met amandel of toch niet?

Amaretto: met amandel, of toch niet? Bij het woord ‘amaretto’ zijn veel mensen zo geconditioneerd dat ze...

Amaro, het onderschatte digestief

Amaro, het onderschatte digestief. Vraag tien mensen een Italiaans digestief te noemen en de kans is groo...

Cioccolo chocoladelikeur

Cioccolo chocoladelikeur De Cioccolo van Lorenzo Inga is een likeur die mensen verrast. En juist daarom v...
Gelezen: 41867 keer