Sambuca met drie koffiebonen: het verhaal dat je nergens leest.

Zeg je ‘sambuca’ dan is er altijd wel iemand die zegt: ‘ah, met de drie koffiebonen’. OK, en een goede tweede plaats is voor de opmerking ‘oh, daar ben ik een keer zo ziek van geweest’. Maar ja, dat zegt niet zo veel over de sambuca hè.

sambuca en drie koffiebonen verkleind

Ná de opmerking over de koffiebonen komt vaak de toevoeging dat de drie koffiebonen een betekenis hebben. Namelijk dat ze staan voor het wensen van gezondheid, rijkdom en geluk.

Maar waarom zou je drie koffiebonen gebruiken als je er ook meteen zeven kunt gebruiken. Symbolisch voor het aantal heuvels in Rome. Of maar één koffieboon, ook wel ‘con la mosca’ (met de vlieg) genoemd. Dat gebruik zou ontstaan zijn tijdens de opnames van de film La dolce vita, waarbij iemand voor de grap een koffieboon in de sambuca deed en lachend “C’è una mosca” zei, alsof er een vlieg in het glas zat.

Allemaal prachtige, legende-achtige verhalen. Maar er is een meer stoere uitleg van het gebruik. Een gebruik dat je (nog) nergens leest: 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerden vele Italiaanse partizanen een gevaarlijke strijd tegen de Duitsers, nadat Italië in eerste instantie nog samenwerkte met de Duitsers.  Duitse soldaten mengden zich in het dagelijkse Italiaanse leven, maar uiteraard niet altijd in uniform. 

Wanneer een partizaan een sambuca bestelde in een bar, zeker in Zuid-Italië in die tijd een zeer populaire drank, waarschuwde de barman hem voor eventuele ‘undercover’ Duitsers in zijn zaak. Jawel, door drie koffiebonen in het glas te doen. Een duidelijk signaal voor de partizaan om niet zijn mond voorbij te praten en gearresteerd te worden.   

Indirect iemand dus toch op z’n minst ‘gezondheid’ wensen?

Meer lezen over andere likeuren, zoals amaretto: neem hier eens een kijkje: naar de likeurenblog.

 

Gelezen: 15946 keer