Soorten grappa

Riserva, bianca, monovitigni... De soorten grappa in één overzicht. 

Grappa wordt op verschillende manieren ingedeeld, afhankelijk van of:

  • één of meer druivensoorten zijn gebruikt
  • de grappa op houten vaten is gelagerd, en zo ja, hoe lang
  • de grappa aromatisch of gearomatiseerd is

Welke soorten grappa bestaan er? Je leest het hieronder, met voorbeelden van grappa die je online kunt kopen bij Villa Grappa:

giovane (jong) of bianca (wit)

Deze soort grappa wordt vrij kort na de productie gebotteld en wordt daarna niet meer in een houten vat gelagerd. De grappa is daardoor transparant van kleur en kan afhankelijk van de producent, nog wel eens vrij scherp of straf van smaak zijn. Dat hoeft dan niet per se iets te zeggen over de kwaliteit. Vaak is het meer afhankelijk van wat een producent aan variatie wil bieden in zijn assortiment, of hoe de grappa-maker vindt dat grappa hoort te smaken. 

Een voorbeeld van een jonge grappa die toch mild van smaak is, is deze Sarpa di Poli.

Meer lezen? Grappa Sarpa di Poli

Sarpa di Poli

affinata (op leeftijd)

Affinata betekent letterlijk 'op leeftijd'.  Dat is dan een relatief begrip, want de soorten grappa hieronder zijn toch echt méér op leeftijd. De affinata grappa is maximaal 12 maanden gelagerd in houten vaten voordat de grappa wordt gebotteld. De kleur, geur en smaak zijn daarmee afhankelijk van het type hout en de capaciteit van de gebruikte vaten.

invecchiata of vecchia (oud)

De term 'invecchiata' is afgeleid van het Italiaanse woord voor 'oud' (vecchio of vecchia). Ook een op hout gelagerde grappa dus, net als de 'affinata' hierboven. Maar in tegenstelling tot deze affinata, is de invecchiata maximaal 18 maanden gelagerd.

stravecchia of riserva (zeer oud)

De stravecchia of riserva grappa zijn gelagerde grappa's die niet maximaal, maar minimaal 18 maanden zijn gelagerd. Vaak zijn ze overigens veel langer dan anderhalf jaar gelagerd om het effect van houtlagering extra groot te maken. Lees: meer vanille-tonen, een warmere en zachtere smaak. Een andere reden van een lange lagering is het uitbrengen van een jubileum-editie van de fabrikant.

Een fraai voorbeeld van een riserva is deze Tre Soli Tre van Berta, een merk waar we overigens alleen maar riserva's van aanbieden. 

Meer lezen? Berta grappa Tre Soli Tre

Berta Tre Soli Tre grappa

aromatica (aromatisch)

Een aromatische grappa wordt gemaakt uit aromatische druiven zoals de Muscat blanc, Gewürztraminer en Müller Thurgau. Zie bijvoorbeeld de Grappa Barbera van Lorenzo Inga.

Meer lezen? Grappa Barbera van Lorenzo Inga

 Grappa Barbera van Lorenzo Inga

monovitigno

Bij het maken van een monovitigno wordt maar één type druivensoort gebruikt. Die druivensoort wordt dan veelal ook benoemd op het label, bijvoorbeeld Grappa Moscato of Grappa Merlot. Zoals deze Grappa Merlot van Poli, de grappa's met de bekende koper-kleurige kokers.

Meer lezen? Grappa Merlot van Poli

Grappa Merlot van Poli

polivitigno (meerdere druivensoorten)

Waar de monovitigno van één druivensoort is gemaakt, is een polivitigno van meerdere druivensoorten gemaakt. Een blend dus.  En waar dit bij andere dranken (denk aan whiskey) nog wel eens als een zwakte-bod wordt gezien, bij grappa is het vaak juist het resultaat van zoeken naar de mooiste smaak. De meest gebalanceerde smaak, in de zin van zoeken naar smaken die elkaar juist verrijken en versterken.

Misschien wel het beste voorbeeld dat een blend niet gelijk staat aan minderwaardig, is deze Grappa Barrique van Lorenzo Inga. Deze grappa is zelfs in 2012 als 'beste grappa' beoordeeld door de International Wine and Spirits Competition. De My Grappa Barrique is een blend van vier druivensoorten, namelijk Moscato d'Asti, Barbera, Dolcetto en Nebbiolo.

Meer lezen?  My Grappa Barrique van Lorenzo Inga

My Grappa Barrique van Lorenzo Inga

 

aromatizzata

Aromatizzata betekent "gearomatiseerd" (dat mag duidelijk zijn...).  M.a.w. een grappa met een of meer aromatische toevoegingen. Vaak gaat het dan om een toevoeging op basis van vruchten (bijvoorbeeld abrikoos, bessen en perzik) of de toevoeging van een kruid.

Een duidelijk voorbeeld van een gearomatiseerde grappa is de Grappa alla ruta van de leverancier Nardini.  Bij deze grappa zit een takje wijnruit in de fles. Dit kruid geeft niet alleen een iets groenige kleur aan de grappa, maar vooral ook een beetje kruidige 'bite'.  Niet alleen origineel, maar vooral ook erg lekker. 

Meer lezen? Grappa alla ruta van Nardini

Nardini grappa alla ruta

Tenslotte:  je kunt je voorstellen dat een combinatie van deze classificaties mogelijk is, bijvoorbeeld Grappa Merlot riserva, ofwel een minimaal 18 maanden gelagerde monovitigno grappa op basis van de Merlot-druif.

Wil je meer te weten komen over hoe grappa wordt gemaakt?  Lees dan eens deze blog:  Het geheim van grappa 

 

 

 

 

 

 

Je account

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je de nieuwste nieuwtjes als eerste ontvangen?

Oh, en maak je geen zorgen, ook wij hebben een hekel aan spam!