Grappa, onbekend maakt onbemind.

Spiritus, ruitensproeiervloeistof. Weinig dranken roepen zo’n negatieve associaties op als grappa. En dat is jammer. Want ook maar weinig dranken hebben de veelzijdigheid en historie die grappa heeft. Onbekend maakt onbemind. Daarom: vijf weetjes over grappa die je vast nog niet kende.

1. Grappa is uniek

Grappa is het enige distillaat dat rechtstreeks wordt gedistilleerd uit een vaste substantie, namelijk uitgeperste druiven. Dranken als brandy, calvados en cognac worden uit een vloeistof gemaakt.

2. Zelfs de EU bemoeit zich met grappa

OK, als de EU zich zelfs met de minimale lengte van een banaan bemoeit (dat is trouwens 14 cm.), is dit weetje misschien niet zo heel bijzonder. Maar grappa is bij Europese en Italiaanse wet beschermd. Het distillaat moet namelijk in Italië zijn gemaakt van Italiaanse druiven om grappa te mogen heten. Andere landen hebben niettemin een vergelijkbare drank, zoals Marc (Frankrijk), Träsch (Zwitserland), Trebener (Oostenrijk) of Orujo (Spanje).

3. 100,000 distilleerders

Rond 1900 kende Italië maar liefst 100,000 distilleerders. Daarmee is grappa al eeuwen onderdeel van de Italiaanse cultuur en keuken. Tegenwoordig kent Italië nog ruim 100 distilleerders, van kleine ambachtelijke bedrijfjes tot de grote partijen als Bonollo dat bijna de helft van de industrieel gemaakte grappa’s in Italië produceert.

4. De berg of de drank?

Bassano del Grappa. Bekend bij vakantiegangers in de regio Veneto. En toevallig ook de plaats waar de distilleerder met de oudste distillatieketel (1779) is gevestigd, Nardini. Vaak wordt dan ook gezegd dat Bassano de bakermat van grappa is. Maar de toevoeging 'del Grappa' werd pas na WO1 gegeven, als eerbetoon aan de soldaten die vielen bij de nabijgelegen berg Monte del Grappa.

5. De sterkste drank ter wereld

Nou nee. Grappa heeft een wettelijk minimum alcoholpercentage van 37,5%. De meeste grappa’s zitten tussen de 40% en 45%. Sterk spul dus. Maar zelfs dat verbleekt bij bijvoorbeeld absint (rond de 70%), het bekende Stroh-rum (80%) of het bizarre percentage van 96 van Cocoroco.

 

Grappa blogs

Wanneer drink je grappa?

Wanneer drink je grappa? Een van de meest gestelde vragen op proeverijen. Laten we beginnen bij de basis,...

Soorten grappa

Soorten grappa Riserva, bianca, monovitigni... De soorten grappa in één overzicht. 

Hoe grappa wordt gemaakt

Hoe wordt grappa gemaakt? Het maken van grappa, uitgelegd in een paar eenvoudige stappen. Of download hie...

Grappa serveren in vijf stappen

Grappa serveren Hoe serveer je grappa? Van nul naar genieten in vijf simpele stappen. [heading style="8"...

Grappa, ook bekend als spiritus

Grappa, onbekend maakt onbemind. Spiritus, ruitensproeiervloeistof. Weinig dranken roepen zo’n negatieve...

La famiglia Grappa

La famiglia Grappa. De familie als marketing. Berta, Poli, Nonino, Inga, Nardini, Marolo. Een op het oog...
Gelezen: 12973 keer