LET OP:

We gaan de webshop sluiten op zondag 24 juni en ons dan volledig richten op de distributie van het Lorenzo Inga-label aan zakelijke klanten.

Dus: voer de kortingscode NETOPTIJD in bij je bestelling en pak die 10% korting op alles, voor je te laat bent.

×

Grappa kopen.

De bewuste en onbewuste keuzes bij het kopen van een grappa op een rij.

Met ruim 100 distilleerders met elk hun eigen varianten, is het aanbod van grappa breed. Een keuze maken bij het kopen van een grappa kan daardoor lastig zijn. Op basis van contacten met slijters en de vragen die klanten online stellen, heb ik vijf bewuste en onbewuste keuzes bij de koop van een grappa op een rijtje gezet.

1. Is het een cadeautje?

Grappa om zelf van te genieten of grappa om als cadeau te geven. Niet heel verrassend: grappa’s die als cadeau worden gekocht, zijn vrijwel altijd grappa’s in een koker of in een houten kistje. Al een cadeautje op zich.

Bonuspunten: grappa’s die een prijs als bijvoorbeeld ‘beste grappa’ bij een competitie als de IWSC hebben gewonnen, zoals deze My Grappa Barrique. 

My Grappa Barrique

2. Wat mag het kosten?

We blijven Nederlanders. En met verkoopprijzen die variëren van pakweg 25 tot wel 150 euro per fles, is de factor ‘prijs’ een logisch criterium. Als een maximum te besteden bedrag, voor een cadeau of “dat is goed genoeg”, maar ook als een minimum bedrag.

Zoals de restaurantmanager van een luxe hotel zei "wat is je duurste grappa? Want die wil ik hebben". Juist rond de feestdagen, hebben de dure Berta-grappa’s hun verkooppiek. Zoals deze Riserva del fondatore, een eerbetoon aan de oprichter van Berta. 

grappa paolo berta fondatore

3. Voorkeur voor een merk

Al meer op de grappa zelf gericht, is het criterium ‘merk’. Waarbij deze keuze al deels wordt bepaald door het beschikbare budget. Veel merken zitten onder de 50 euro, de bovenkant van de markt gaat ruim boven de 100.

Daarnaast hebben distilleerders hun eigen signatuur. Niet alleen qua flesontwerp, maar zeker ook qua karakter van de grappa’s. De rijke, volle smaak van Berta. De mildheid van Poli. De variatie van Lorenzo Inga. De gemiddelde grappa-liefhebber, voor zover een gemiddelde bestaat, is redelijk merk-vast.

De vier merken grappa die we momenteel aanbieden (Lorenzo Inga, Berta, Poli en Nardini) vind je trouwens hier: https://www.villagrappa.nl/per-merk 

4. Gelagerd / ongelagerd

De eerste keuze qua smaak is gelagerde versus ongelagerde grappa. Laatstgenoemde heeft de reputatie scherper van smaak te zijn dan de hout-gelagerde variant. En dat is vaak, zeker niet altijd, ook het geval. De houtlagering zorgt door tonen van hout en vanille voor een smaak waar de scherpe randjes van af zijn. Wil je op safe spelen, ga dan wel voor een gelagerde grappa. Maar een zachte, ongelagerde grappa is bijvoorbeeld deze Sarpa van Poli:

Sarpa di Poli

 

5. De druif

Grappa wordt gemaakt van uitgeperste druiven en daarmee is de druivensoort logischerwijs de belangrijkste factor qua smaak. Van de zoetere Recioto naar de vollere Brunello. Zeker bij de ‘monovitigni’, grappa’s die van één druivensoort worden gemaakt, is de druivensoort een goede leidraad. Op zowel geur als smaak kun je trouwens selecteren in de grappa keuzefilter: https://www.villagrappa.nl/grappa

Deze keuzemomenten zijn mijn samenvatting van de ervaringen met Villa Grappa en verkoop aan horeca en slijters. Zoals gezegd: in de webwinkel is het merendeel van deze criteria ook terug te vinden in een grappa-productfilter

Je account

Inschrijven nieuwsbrief

Wil je de nieuwste nieuwtjes als eerste ontvangen?

Oh, en maak je geen zorgen, ook wij hebben een hekel aan spam!